Piekarniki należą do najważniejszych sprzętów w każdej kuchni. Jakość wypieków i wygoda użytkowania urządzenia zależy od jego jakości, wielkości i funkcjonalności. Znaczenie mają wszystkie parametry, które oferuje sprzęt. Wybierając sprzęt do swojego domu lub mieszkania, warto pamiętać, że technologia stale się rozwija i urządzenia, które były topowe kilka lat temu, dzisiaj mogły zostać zastąpione przez inne, nowoczesne rozwiązania. Udogodnienia, takie jak na przykład teleskopowe czyszczenie piekarnika, znacząco wpływa na komfort jego użytkowania. Istotne są także dostępne programy pieczenia, a także maksymalna możliwa temperatura, którą osiąga urządzenie i jego klasa energetyczna.
1. Piekarniki – rodzaje
2. Piekarniki kompaktowe
3. Piekarnik elektryczny czy piekarniki gazowe
4. Czyszczenie piekarnika
Piekarniki – rodzaje
Na rynku dostępne są różne rodzaje piekarników. Kiedyś w prawie każdym domu był piekarnik gazowy, jednak obecnie znacznie popularniejsze są piekarniki elektryczne, zwłaszcza z termoobiegiem. Ta funkcja obecnie jest dostępna w prawie każdym urządzeniu. Dzięki cyrkulacji powietrza w termoobiegu możliwe jest jednakowe ogrzewanie, a w efekcie potrawa piecze się równomiernie. Krótszy jest także czas przygotowania w porównaniu do piekarnika bez funkcji. Trzeba tylko pamiętać, żeby używając funkcji termoobiegu ustawiać nieco niższą temperaturę, niż na przykład w piekarniku gazowym. Obecnie bardzo modne są także piekarniki parowe. Jest to połączenie piekarnika elektrycznego z urządzeniem służącym do gotowania na parze. Jak to działa? Część ciepła, które pozwala na pieczenie potraw, pochodzi z rozgrzanego powietrza, a część a pary wodnej. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, można regulować ten stosunek. Taki rodzaj piekarnika często jest także wyposażony w programy automatyczne i dodatkowe funkcjonalności. Jedną z nich jest na przykład sterowanie sensorowe, które znacznie wpływa na zwiększenie komfortu użytkowania. Doskonałej jakości piekarniki znajdziesz na stronie www.sferis.pl.
Piekarniki kompaktowe
Piekarniki kompaktowe są bardzo popularne zwłaszcza w mniejszych mieszkaniach, chociaż nie tylko. Ich wysokość wynosi około 45 centymetrów, a szerokość jest różna, często dochodząca nawet do 90 centymetrów. Standardowa pojemność piekarników kompaktowych wynosi około 30 do 40 litrów. Piekarniki kompaktowe doskonale sprawdzają się w zabudowie i idealnie pasują do małej kuchni. Pomimo niewielkiego rozmiaru takie piekarniki są bardzo funkcjonalne. Przydają się nie tylko do przygotowania czegoś słodkiego do kawy, ale także obiadów takich jak zapiekanki, pieczone mięsa, tarty, kotlety czy pizze.
Piekarnik elektryczny czy piekarniki gazowe
Obecnie piekarniki gazowe są używane coraz rzadziej. Większość osób stawia jednak na urządzenia elektryczne, które zapewniają równomierne pieczenie, a także wygodę i komfort użytkowania. A jakie są zalety piekarnika gazowego? Jedną z nich z pewnością jest kwestia oszczędności – gaz jest zdecydowanie tańszy niż prąd, dlatego piekarnik gazowy może być najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem.
Czyszczenie piekarnika
Czyszczenie piekarnika zwykle nie jest zbyt przyjemną czynnością, tylko raczej czasochłonną. Na szczęście obecnie dostępne są na rynku piekarniki z funkcją samoczyszczenia za pomocą pyrolizy. Pyroliza po specjalny program, podczas którego komora piekarnika nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, która wynosi około 500 stopni. Dzięki temu wszystkie zabrudzenia zamieniają się w popiół, a ich usunięcie zajmuje dosłownie kilka sekund.